Gå til artikkelen
«For meg synest det som at disse på Stortinget, med skolediplomer som et langt og vondt år, aldri har lært noe som helst av fysikk og kjemi», skriver Skule Pettersen.
Arkivfoto: HENRIK MUNDAL ANDREASSEN

«Den nye olja»!

«Verden vil bedras, og verden blir bedratt», skriver Skule Pettersen.

Publisert 03.01.2017 kl. 05.00.

Jeg trodde jeg skulle slutte å skrive noe mer da det ser ut til at det nytter så lite, men vil allikevel gjøre ett lite forsøk. Der er så mange kloke folk, spesielt disse som er, eller har vert på Tinget.

 

Det var vel under valgkampanjen i 2005 at en av disse «øv kloke» karene fra Tinget sto på Leirvik torg og snakket seg gloheit om CO2, brukte en masse ord på å si svært lite. Etter hans store lektur var jeg borte og spurte han om hva er forskjellen på CO og CO2. Dette likte han tydelig vis lite. Han var forresten heldig da en eller annen partifelle ropte på han så han slapp å snakke mer om dette.

 

Jeg har så langt ikke hørt eller sett at noen har gitt en rimelig god forklaring på hvordan CO2 påvirker klimaet og temperaturen på denne vår jord. Der har vært andre som har utredet en god del om hvordan klimaet har forandret seg over tusener, ja millioner av år, lenge før der var biler, busser tog og fly, og før fossilt brennstoff ble tatt i bruk, så det skal jeg ikke bruke mye spalte plass på.

 

Så nu, hvor ren og miljøvennlig er så elektrisk strøm? Når man her til lands har solgt ut strøm på billigsalg til land nedover Europa, og så har tappet vann bassengene til ett minimum, hva gjør man da? Jo da kjøper man inn strøm fra andre land, produsert med olje, gass, kull og atomkraft. Prisene flyr opp, og hvem får regningen? Og hvor «miljøvennlig» er dette?

 

For noen år siden så jeg at Statoil, (det vil si Den Norske Stat) skulle finansiere verdens største kullkraft verk (elektrisitets verk) i Nordlige Transvaal. Så hvor er Transvaal? Jo, det er den nordligste provinsen i Den Sørafrikanske republikken. Men shit la gå, det er jo så langt vekke at det ser vi jo ikke. Og så skal Norge kjøpe kvoter fra land som forurenser mindre. Men er det å redusere disse farlige utslippene? Det minner om den gamle reglen: «Når pengene i kisten klinger, sjelen utav seersilden springer»!

 

Da jeg gikk maskinistskole i Bergen vinteren 1961 - 62 så lærte vi at Freon-gassene var helt ufarlige. Ikke giftige og ikke brennbare. Det stemmer for så vidt. Også ammoniakk ble beskrevet som ikke brennbar, noe som er feil. Den består jo hovedsakelig av vannstoff, (NH3) nu mer kjent som hydrogen. Ammoniakk er den eneste kjølegassen som flyter opp. I oktober 1969 kom jeg til Sør Afrika, (Vi kom inn til Cape Town 10. oktober 1969 med M/S Concordia Faro etter at vi hadde hatt brann ombord). Der begynte jeg å arbeide med disse gassene, rundt 1970, så fant jeg ut at disse gassene, også kalt CFC gasser, ikke var så ufarlige. Den ene tingen er at de er tyngre en luft, så i lukket rom fortrenger den luften, og man blir kvalt. Den andre tingen er at ved lodding av kopper rør med sveiseflamme, så omformes denne gassen til hva vi kaller «Fosgan gass», og er av liknende karakter som «Sennep gassen», stikkende lukt og svert giftig. Så på slutten av 1970, begynnelsen av 1980, ble disse gassene ubegripelig farlige, så de måtte vekk. De fikk skylden for hullet i Ozonen, og dermed også «Klima endringen» Dette på tross av at det kunne påvises at dette «Ozon hullet» hadde eksistert i millioner av år allerede. Så nu var det å finne opp nye gasser, ny smørolje og selvsagt nye kontrollinstrumenter. Vi som arbeidet med dette sa at dette er bare forretningstriks. For ikke så lenge siden hørte jeg på BBC at disse nye gassene er vel så farlige som de gamle kjøle gassene, så nu er det på an igjen.

 

Så er det den stakkars isbjørnen. Faktum er at dyrearter, mye større en isbjørnen, blant disse dinosaurus og mammut, har oppstått, og har også død ut, lenge før vi mennesker kom til denne vår jord, og lenge før biler, busser, motorbåter og fly og annet olje drevne farkoster ble oppfunnet. (Jeg kjører ikke bil, men buss, som passasjer, så helt syndefri er jeg ikke). Men nu har da en klok bømling vert oppe til Spitsbergen sammen med vår Dronning og lovet bot og bedring, så da får man trøste seg med at ting ordner seg, også for Kong Isbjørn.

 

For meg synes det som at disse på Tinget, med skolediplomer som ett langt og vondt år, har aldri lært noe som helst av fysikk og kjemi.

 

Den samme reglen over igjen, «Verden vil bedras, og verden blir bedratt»!

 

Skule Pettersen,
Sagvåg