Gå til artikkelen
Mange nye katteeiere slipper kattungen ut for tidlig og vi ser alt for ofte at en ung hunnkatt er blitt drektig ved uhell fordi eieren ikke trodde hun var kjønnsmoden enda, skriver Trude Juvik i Stord Kattevern.
Illustrasjonsfoto

Kastrer katten din!

Nok et år er omme og frustrasjonen og fortvilelsen er høyere enn noen gang, skriver Trude Juvik.

Publisert 10.01.2017 kl. 20.00.

Man skulle trodd at katteeiere er blitt mer opplyste med årene, men tallet på hjemløse katter stiger raskt for hvert år. Vår drøm er å få en slutt på hjemløsheten og lidelsen dette medfører, men det krever en hel nasjon for å få dette til. Svaret er enkelt - kastrer. Kastrering er positivt for både deg og katten. Når vi adopterer bort kattunger krever vi at de holdes inne til de er kastrert slik at de ikke har muligheten til å formere seg. Mange nye katteeiere slipper kattungen ut for tidlig og vi ser alt for ofte at en ung hunnkatt er blitt drektig ved uhell fordi eieren ikke trodde hun var kjønnsmoden enda.

 

Uhellet er enkelt å unngå ved å holde katten inne og kastrere så tidlig som din veterinær anbefaler. Mange velger å gi katten sin p-piller da sterilisering av hunnkatt er «for dyrt». Da skal man også vedkjenne risikoen dette medfører. Bruk av p-piller til katt over lengre tid er svært kreftfremkallende og fører ofte til livmorbetennelse, svulster og cyster i jurene. Operasjon av slike skader vil koste mer enn selve steriliseringen. Sterilisering er en investering som vil medføre gevinst for både din økonomi og kattens helse.

 

Minst en gang i måneden får vi melding om en katt som markerer på eiendommer. Det er selvsagt en voksen ukastrert og umerket hannkatt. Mange tror at hannkatter trives best som ukastrert med muligheten til å dra på frierferd, men dette er en utdatert myte. En ukastrert hannkatt markerer på utemøbler hos naboen og sloss om territorie med andre katter som igjen kan føre til skader som må behandles eller enda verre, FIV. Slossing på nattestid og markering på eiendeler vil være en plage for naboer. Kastrer for naboens skyld og frigjør katten din for mye hormonell frustrasjon.

 

Vi chipmerker alle kattene våre for å vise at de hører hjemme en plass. En umerket katt som i tillegg er ukastrert blir i vår bransje behandlet som eierløs. Vi har fått mange meldinger om hannkatter som plager andre katter og markerer overalt. Om vi ikke kan ta i mot blir den avlivet. Heldigvis, ved hjelp av fosterhjem, har vi klart å redde alle vi har fått melding om, men hvem vet hva som skjer med de vi ikke blir kontaktet om. Dette er den triste skjebnen som mange ukastrerte, umerkede katter får hvert år. Vi har også noen glade historier der bortkomne katter er blitt gjenforent med eier på grunn av chip. Det er så fint å se at eierne spiller på lag med oss. Chipmerk katten din og vis at den har et hjem!

 

Trude Juvik
Leder i Stord Kattevern