annonse

15 grunner til at sommeren kjennes ensom

SOMMAR OG SOL
SOMMAR OG SOL: «Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten», skriv Greta Gramstad, leiar for Kirkens SOS Bjørgvin. (Foto: HENRIK MUNDAL ANDREASSEN/ILLUSTRASJON)

  • Meiningar

1. Jeg har ingen å dra på ferie med.

2. Jeg har ingen å være sammen med fordi alle er på ferie.

3. Jeg må tilbringe mye tid sammen med familien min som ikke vet noe om meg eller egentlig kjenner meg.

4. Når jeg får fri fra jobben blir det så mye tid uten noe annet å gjøre enn å tenke på det jeg prøver å ikke tenke på.

5. Skolefri gjør det så vanskelig for meg å få tak i vennene mine.

6. Alle de gode TV-programmene har pause, så det er vanskelig å bli avledet.

7. Alle er så glade for at dagene er lyse, så jeg kjenner meg helt alene om å være trist og ha det mørkt.

8. Gjengen min skal på stranden, men jeg tør ikke vise meg frem uten klær, så finner alltid på en unnskyldning.

9. Jeg føler i enda større grad at jeg må late som om jeg har det bra og er fornøyd fordi alle forventer det når det er sommer og ferietid.

10. Jeg er sjenert og usikker, og hele sommeren er bare en rekke med nye ansikter som jeg ikke kjenner og ikke tør å snakke med.

11. Om sommeren skal alle få ha fri og ferie, så jeg vil ikke plage dem med at jeg har det vanskelig.

12. Helsesøster, lærer, psykologer – alle er på ferie, så om sommeren er det ingen som kan snakke med meg om at jeg tenker på å dø.

13. Alle vennene mine samles for å grille og nyte sommeren, så jeg tør ikke å drepe stemningen med å fortelle at jeg bare har lyst å gråte hele tiden.

14. Sommeren er barnas tid og jeg vil de skal få gode minner, og jeg vil ikke ødelegge de gode stundene for familien ved å fortelle hvordan jeg egentlig har det.

15. Følelsene mine passer ikke inn i sommerstemningen.

15.000 ganger i juli i fjor snakket Kirkens SOS med mennesker som manglet noen å prate med. Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten. Historiene vi hører forteller om ensomhetens mange ansikt. Over var 15 av ensomhetens ansikter, og vi kunne ha skissert 15.000. 15.000 telefon og Chatsamtaler forteller oss om et stort behov for å vise også det som er bak fasaden. Det såre og unevnelige som ingen får høre. Vi tror at oppskriften på ensomhet blant annet er å ikke dele følelser. Vi trenger alle å snakke om hvordan vi egentlig har det.

Vi i Kirkens SOS tror ikke sommeren blir noe dårligere om den også gir rom for å snakke om det vanskelige livet. Kanskje vil en god prat med noen av de du har rundt deg bidra til at sommeren føles litt lysere. Som hverandres medmennesker har vi et felles ansvar for å bekjempe ensomhet. Det høres kanskje vanskelig ut, men noen ganger handler det først og fremst om å våge å være ærlig og å våge å lytte. Først når du tør å invitere andre inn i din sårbarhet, har andre mulighet til å være der for deg. Er du noen gang ensom? Du er ikke alene. De fleste har kjent litt eller mye på det. Våg å vise noen di kjenner hvordan du egentlig har det.

– Dersom det ikke er et alternativ, kan du alltid kontakte oss i Kirkens SOS.

Hos oss er det alltid noen på vakt hver time, dag og natt også hele sommeren.

Greta Gramstad,
leiar Kirkens SOS Bjørgvin

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut