annonse

«At friske folk ikkje kan dø av meslingar er ikkje riktig»

Reagerer
Reagerer: Grastveit har noen påstander som er helt feil. At friske folk ikke kan dø av meslinger er ikke riktig, skriver Odd Winge. (Foto: Per Egil Larsen / arkiv)

  • Meiningar

Håvard Grastveit har i Sunnhordland for 11. mars et innlegg hvor han imøtegår stortingsrepresentant Sveinung Stensland sitt forsvar for det norske vaksineprogrammet.

Grastveit har noen påstander som er helt feil. At friske folk ikke kan dø av meslinger er ikke riktig. Personer som er svekket fra før er mer utsatt for alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse, hjerneskade, blindhet, og de har også større sjanse for å dø av sykdommen, men også de som er friske kan bli alvorlig syke, eventuelt dø av meslinger.

Ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) døde 110 000 mennesker i 2017 av meslinger, de fleste av disse barn under 5 år. Flest dør i fattige lang i Afrika og Asia, men også i vår verdensdel tar meslinger liv, i 2018 døde 72 personer av meslinger i Europa.

Meslingvaksine er et sikkert, effektivt og billig middel for å forebygge denne sykdommen, slår WHO fast. Vaksine har vi hatt siden 1960, og antall dødsfall verden over har siden gått nedover, fra år 2000 gikk antallet ned fra 550 000 dødsfall til ca 100 000.

I noen land i Vest-Europa og USA har imidlertid dødstallene begynt å stige, hovedsakelig fordi en del personer ikke har latt seg vaksinere. WHO har uttalt at vaksinemotstand er en av verdens ti største helsetrusler i 2019.

Grastveit setter spørsmålstegn ved at hans barn er en smittefare for andre dersom de ikke lar seg vaksinere. Dersom barna ikke er vaksinert kan de smittes, og igjen smitte andre. Få sykdommer er mer smittsomme enn meslinger. Dersom ett av barna i nabolaget f.eks. står på cellegiftbehandling, er ikke meslinger en uskyldig barnesykdom lenger, men en livstruende infeksjon.

Vi har også hatt noen mindre utbrudd av meslinger i Norge, blant personer som ikke har vært vaksinerte, men heldigvis har vi en høy vaksinasjonsdekning i Norge, fordi vi har et effektivt helsevesen, ikke minst dyktige og engasjerte helsesøstre.

Odd Winge

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut