annonse

«Bæ, bæ, lille lam!»

Ørene datt av
Ørene datt av: Fredrik H. Fladmark har lite til overs for at barn ikkje skal kunna syngja «Bæ, bæ, lille lam». (Foto: Henrik Mundal Andreassen/Arkiv)

  • Meiningar

Det kom meg forleden for øret, at noen mente at barn i barnehagen ikke skulle synge «Bæ, bæ, lille lam». De skulle ikke lære seg til å utnytte dyr. Da jeg hørte dette, datt ørene av. Det er det dummeste jeg har hørt!

Hvis ordet «utnytte» her skal bety at menneskene hensynsløst bruker sauen til egen fordel, så blir det helt feil. Det ER ikke slik!

Men når to arter «lever sammen til felles nytte», heter det SYMBIOSE, ikke utnyttelse. Det finnes det mengder av eksempler på i naturen; sopp og trær for å nevne noen.

Mennesker har nytte av sau til klær og mat. Sauen har ingen kalender. Når vinteren setter inn, har bonden lunt hus, og mat fram til våren. Lam kan sauen få. Og blir den syk, kommer doktordamen i vill galopp og fikser opp. Sauer i vanlige norske gårdsbruk lever gode saueliv.

Vi skal alle dø. Vi vet ikke når. Bonden vet at han skal det. Sauen er heldig. Den har aldri hørt om et slaktehus, og kan leve ALLE dagene sine uten DEN bekymringen. Og sauen blir til nytte etter sin død. Det kan du ikke si om alle oss mennesker.

For øvrig lever norske sauer og lam et langt bedre liv enn store deler av menneskeheten. Dessverre. De bekymrede dyreelskerne burde tenke litt mer på det.

Fredrik H. Fladmark,
Stord

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut