annonse

Biogassplanene på Kiskaien endelig lagt død

DEN GAMLE KISKAIEN
DEN GAMLE KISKAIEN: «Å etablere virksomhet for å skape grønn energi på bekostning av et allerede godt og rent miljø som vi har i Sagvåg, blir å gå baklengs», skriv Ole Risnes. (Foto: MARIUS KNUTSEN/ILLUSTRASJON)

  • Meiningar

Ja, så seiret fornuften i biogass-saken, noe Sagvågs-buen i hvert fall kan glede seg over. Det ville vært en katastrofe for bygda om dette anlegget skulle bli realisert. Merkelig at så mange politikere og andre i kommunen i hele tatt vurderte Kiskaien som et alternativ for etablering av et biogassanlegg. Tror mange ble blendet av alt dette «fine» med «næringsutvikling» og «grønn energi». Dermed ble det vanskelig å være realistisk og se og vurdere alle de negative sidene med et slikt anlegg så nær tettbebyggelsen i Sagvåg med tanke på nettopp «miljøet» i den vakre bygda vår.

Det jeg satt igjen med etter pressekonferansen var hvor ensidig fokuset ble både fra pressen og SNG.

Pedersen og Co. benyttet anledningen i hovedsak til å kritisere kommuneadministrasjonen, noen politikere (de som var imot biogassanlegget), mediene og ikke minst folkeaksjonen i Sagvåg. I tillegg var det viktig for SNG igjen å «belære» Stord kommune og ikke minst oss fra Sagvåg hvor viktig det er med næringsutvikling på Stord … 

Mange fine uttrykk gikk stadig igjen; som bl.a.: Ny teknologi, klima-ambisjoner, grønn energi, klimautfordringer, skape arbeidsplasser, grønne arbeidsplasser m.m. Ja, ikke måte på hvor mange «gode» intensjoner og ambisjoner SNG har hatt. Her har de også fått god drahjelp fra Stord Næringsråd som også har kastet seg på for om mulig berge hele Stord-samfunnet fra å bli hengende igjen i utvikling.

Det var viktig å få fram hvor luktfritt restavfallet var, – men så vidt jeg fikk med, så var det ingen fokus på utfordringene med transport, lossing og behandling av råstoffet som skulle bestå av kumøkk, fiskeslo og kloakkslam …

Dette er vel det siste noen av oss vil ha rundt dørene.

La det være sagt; Stord og Sagvåg har lange tradisjoner for industri og næringsutvikling – og har vist evne og styrke til omstilling i skiftende tider. Det vil nok framtiden også vise, selv om vi må erkjenne at det alltid vil være begrensede muligheter på en liten øy som Stord.

Å etablere virksomhet for å skape grønn energi på bekostning av et allerede godt og rent miljø som vi har i Sagvåg, blir å gå baklengs …

Bra at kommuneadministrasjonen viste styrke og sto fast på kravet om ny reguleringsplan og ikke minst grunnundersøkelse på Kiskaien.

Til slutt; en spesiell takk til folkeaksjonen og de som har stått i bresjen med saklige debattinnlegg for å belyse alle de negative sider med tanke på de mulige konsekvensene og risikoen ved å etablere et slikt anlegg så nær tettbebyggelsen i Sagvåg.

Ole Risnes

Sagvåg

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut