annonse

«Då er det berre å spenna seg godt fast»

Kritisk
Kritisk: Å benytte seg av bussene her på Stord, faller til tider inn under kategorien ekstremsport, skriver Marianne Nøkling. (Foto: Magne Kydland / illustrasjon)

Man skulle tro det var noenlunde trygt og greit å reise med offentlig transport i disse dager, skriver Marianne Nøkling.

  • Meiningar

Nye busser, og enklere ruter, og gode greier. Stort sett så er det nok det, trygt og greit, så sant du ikke bor på Stord. Du skal være bra heldig hvis du får skyss med en buss, hvor en av de gode sjåførene sitter bak rattet. Ja, for vi har noen riktig dyktige sjåfører, det er bare så synd de er underrepresentert.

En får et klart inntrykk av at de som råner rundt her på øya, er tidligere rallycrosskjørere, eller så har de store drømmer om å være det. Det er lite som minner om en bussjåfør, hvis man baserer gjettingen på kjøringen. Å benytte seg av bussene her på Stord, faller til tider inn under kategorien ekstremsport. Virkelig ekstremsport. Trygt er det i hvert fall ikke, og det går på liv og helse løs. Barnevogner som har veltet under kjøring, heldigvis uten barn oppi, men det sier litt om hvor heftig det går for seg i nedover svingene mot Sagvåg, og i andre svinger for øvrig, her på øya. Vognene skal stå trygt de, så lenge man har satt på bremsen, slik reglene for sikkerhet sier. Barna skal være trygge i vogna, selv om den befinner seg i en buss.

Du må holde deg godt fast for ikke å falle ut av setene. Har bussen belte, er du litt berget, men det er det ikke alle som har. Er du en av dem som er så heldig å slite litt ekstra med helsa, som kraftige ryggsmerter, nakkevondt, litt bekkenløsning eller andre ting som verker eller litt løse og skjøre deler i kroppen, så gjør garantert ikke en busstur helsa noe bedre. Bråstopp og bråstart som gjentar seg ved hver eneste stans. Og så er det råkjøringen mellom disse da. Det er en meget stor sannsynlighet for at turen din ender med et besøk hos lege, kiropraktor, fysioterapeut eller manuell terapeut, fordi noen av kroppsdelene dine har flyttet på seg. Og det er ikke billig. Det hjelper lite med honnør rabatt på bussen når du får ekstra helseutgifter etterpå. Det virker som sjåførene glemmer at de har passasjerer ombord. Kontroller av beltebruk skal man ha, det kunne vært en idé og kontrollert kjøringen til enkelte av sjåførene også.

De er i kraftig mindretall, de sjåførene som faktisk venter til ombordstigende passasjerer får satt seg. Du må helst være rask til beins, og finne deg en plass å sitte før døra går igjen. Det spiller ingen rolle om du er en jypling som kommer rett fra Lindas Gym, eller om du er en av øyas eldste på Stord, med både gåstol og rullator. Det rykker i gassfot, gasspedal, buss og hofteproteser. Du skal ha gode reflekser og bra styrke i armene for å holde deg på beina når bussen letter ... jeg mener starter. Det er ikke alltid sjåføren har tid til å vente til du har betalt en gang. Det hender de presser gassen i bånn samtidig som du beveger deg mot fremste delen av bussen for å betale. De har jo en rute å holde må du da skjønne.

Etter at rutene ble skiftet om på, er det nærmest blitt ett lotteri om du kommer deg på riktig buss eller ikke. To forskjellige busser, med samme rutenummer, med omtrent samme avgangstid, som går i to helt forskjellige retninger. Fort gjort å ta feil her, både for deg som passasjer og for sjåfører som skal avløse hverandre. Rutene er rett og slett blitt forvirrende og vanskelige å holde tritt med. Hvordan kan en forvente at du som passasjer skal forstå et system som selv sjåførene har vanskelig med å forstå?

Ikke kan du alltid spør deg for heller, for det er litt mange sjåfører som ikke hadde bestått en norskprøve for 1. klasse. Ikke forstår de hva du sier, og ikke forstår du hva de mener. «God dag mann, økseskaft» Er du honnør, er det ikke alltid at det blir oppfattet og forstått, så du ender med å betale full pris i stedet. Og du orker rett og slett ikke diskutere videre, for sjåføren forstår ikke at du kan være honnør selv om du ikke har fylt 50 år ennå. Dessuten har sjåføren allerede satt bussen i gir og er på full fart bortover veien.

Har du ungdomskort du skal fylle på for de neste 30 dagene, kan det hende du får fylt på kortet som kontant kort i stedet. Så har du 365 kroner å reise for, i stedet for å kunne reise så mye du vil i 30 dager.

Det er en fordel for deg om du er av den tålmodige typen hvis du skal benytte deg av bussene. Det er ikke alltid at ruteopplysningen stemmer overens med virkeligheten. Det hender at bussene er forsinket, 10–20 minutter er helt vanlig det, hvis de i det hele tatt dukker opp da. Det har hendt at sjåfører ikke helt har husket hvilken rute de egentlig kjører akkurat da. Så der står du da.

Prisene er ikke mye å rope hurra over de heller. I Haugesund har de klart å få det til, man kan reise rundt for en tier. Her på Stord får man ikke engang en barnebillett for den prisen. Hvis en familie på 2 voksne og 2 barn over 4 år, skal ta buss til minstetakst tur/retur, og de kjøper enkeltbilletter, vil det koste dem 224 kroner. For en tur, kanskje fra Heiane til Leirvik. Og nå skal prisene øke sto det i nyhetene. Fordi det har gitt busselskapet økte kostnader når de nå har satset grønt. Så da må prisene opp, slik at enda flere tar bilen i stedet. Det er virkelig bra for miljøet det. For en familie med et par barn og 5, vil det svare seg å bruke bilen. Det blir snakk om tusenvis i bussutgifter, selv ved kjøp av månedsbillett, hvis alle i familien skal bruke buss. Det er vel ikke lenge til, så er buss bare for rikfolk. Man skal ha jernhelse og solid økonomi for å være miljøvennlig og ta buss på Sommarøya Stord.

«Litt enklare. Litt oftare» er en bare en stor vits. Det er mer innviklet. Og sjeldnere. Og ikke minst, farligere.

Marianne Nøkling

Skyss har fått lese og høve til å kommentera innlegget, men har avslått tilbodet.
Red

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut