annonse

Det er på tide at Arbeiderpartiet blir med på vinnerlaget

Miljøkamp
Miljøkamp: – Hordaland AP sitt vedtak om Lofoten, Vesterålen og Senja innebærer å åpne området for oljevirksomhet. Det er rett og slett ikke forsvarlig – både når det gjelder arbeidsplasser, lønnsomhet, og en forsvarlig forvaltning av vitale naturressurser, skriv Vilja Helle Bøyum (18), leiar i Hordaland Natur og Ungdom. (Foto: Privat)

  • Meiningar

Flere og flere av Arbeiderpartiets fylkeslag kommer med gode vedtak i favør for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, noe som gjør at vinnerlaget vokser seg større og større. Dessverre finnes det unntak, og blant dem finner vi Arbeiderpartiet i Hordaland.

Hordaland AP sitt vedtak om Lofoten, Vesterålen og Senja innebærer å åpne området for oljevirksomhet. Det er rett og slett ikke forsvarlig – både når det gjelder arbeidsplasser, lønnsomhet, og en forsvarlig forvaltning av vitale naturressurser.

I dag finnes det 6500 arbeidsplasser i turist- og fiskerinæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja. Rapporten «Framtid i Nord» fra Nærings- og handelsdepartementet i 2014 viser et stort potensial for tusener av arbeidsplasser i fornybare næringer.

Det er på et overambisiøst vis estimert at en potensiell oljevirksomhet i området kan legge til grunn for mellom 400 og 1100 arbeidsplasser. Mange av disse er avhengig av lokal ilandføring av olja, som Equinor nylig droppet i Finnmark. Det er mildt sagt å gripe etter halmstrå når det forutsettes at verdien på et oljefat, som i dag er verdt rundt 50 dollar, må dobles til 100 for å nå et slikt antall.

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er også vertskap for et bredt, unikt og viktig naturmangfold. Verdens siste store torskebestand bruker området som gyteplass, og 70 % av fisken i Norske- og Barentshavet tilbringer sine mest kritiske livsfaser som egg, larver og yngel der.

Det trer jo fram som åpenbart at om en oljeulykke skulle oppstå, ville det vært katastrofalt for naturmangfoldet.

Det sendes et klart signal når 9 av 11 av Arbeiderpartiets lokallag i Lofoten og Vesterålen, samt AP i Nordland og Troms, har snudd for å støtte et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vi i Hordaland Natur og Ungdom ser ikke på noe vis at det er forsvarlig å støtte en oljevirksomhet i disse havområdene, og vil på det sterkeste oppfordre det nye Vestland Arbeiderparti til komme med et sterkt vedtak i favør for at de forblir oljefri, slik at også de kan bli med på vinnerlaget.

Vilja Helle Bøyum,

leiar i Hordaland Natur og Ungdom

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut