annonse

Ei underleg verd

Fagerik
Fagerik: Fredrik H. Fladmark om skaparverket. (Foto: Henrik Mundal Andreassen / arkiv)

  • Meiningar

Tror du på undere? Nei, selvsagt gjør du ikke det. Vi er jo rasjonelle mennesker. Tror på vitenskap, Store norske leksikon, Google, Wikipedia og andre håndfaste ting. Overtro? Ingenting for meg!

Blir du med på en liten tankeflukt? Se for deg en solfylt 17. mai. Snøen ligger hvit på de dypblå fjellene under det lysende himmelblå. Barn i sine vakreste, fargerike klær går i tog og vifter med sine rød, hvite og blå flagg på små, tynne stenger. Og bjørken begynner å komme med sine små gulgrønne museører.

Tenk deg så denne vakre scenen helt uten en eneste farge. Umulig, sier du? Men har du tenkt på at det er jo slik ‘virkeligheten’ er. Det finnes ingen farge der ute. Bare elektromagnetiske svingninger med forskjellig bølgelengde. Hvis bølger med en bølgelengde på 450 milliarddeler av en meter treffer netthinnen i øyet ditt, går det en melding til hjernen din, som konstaterer at der ute er noe som ser blått ut. Og så ser du blått. Men er bølgelengden så mye som 600 milliarddeler av en meter, sier hjernen din at der borte er nok noe jeg kaller rødt.

Der er ingen farge der ute. Bare i hjernen din. Men vakkert er det! Kanskje vi kan kalle dette et under? Skaperverket er da underlig.

Fredrik. H. Fladmark,
Stord

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut