annonse

«Ekte kapteiner drikker kaffe. Ikke cava»

Advarer
Advarer: Er du villig til å ta risikoen det innebærer å ha promille på sjøen? spør Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av og Til. (Foto: Illustrasjon)

  • Meiningar

Sommer og yrende båtliv hører sammen. Endelig er båten ferdig pusset, en kald mai er tilbakelagt og båtsesongen 2019 skal innvies. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvulp, kjenne på saltvannslufta, ta årets første dukkert og nyte sjølivet.

For noen båtførere er ikke idyllen komplett før den også inneholder pils eller sprudlende cava. Det er en sikkerhetsutfordring.

Hvert år skjer det mange ulykker og dødsfall på sjøen. Ofte er alkohol en medvirkende årsak. Selv om mange opplever å bli oppstemte av å drikke alkohol, blir du faktisk bedøvet. Promille gjør deg til en dårligere båtfører.

Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og hemmer dybdesynet ditt. Din kritiske sans svekkes. Du blir mer impulsiv og villig til å ta større sjanser. I tillegg blir evnen din til å redde deg selv og andre betydelig svekket med alkohol i blodet. Promille reduserer også overlevelsestiden i vann. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte svømmeturer, noe som skyldes kombinasjon av dårlig dømmekraft og stort varmetap.

Som båtfører må du kunne håndtere uforutsigbar sjø, lumske skjær og andre båtførere i krappe svinger, og du har et stort ansvar. Dine valg påvirker din egen og andres sikkerhet. Er du villig til å ta risikoen det innebærer å ha promille på sjøen?

Her er våre fem råd til en trygg båttur:

1. Bli enig om hvem som skal føre båten og dermed skal holde seg edru – også til hjemturen

2. Husk at uforutsette ting skjer på sjøen. Med promille takler du det dårligere

3. Bruk redningsvest eller flyteplagg, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr

4. Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring

5. Lær deg sjøvettreglene

Randi Hagen Eriksrud,
generalsekretær, Av og Til

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut