annonse

Kirkebøkene på Halsnøy som ble borte

Grava
Grava: Kirsten Lilly Koløy Engjom ved grava til sine svigerforeldre. (Foto: Privat)
Kirketjeneren
Kirketjeneren: Andreas T. Koløy, kona Torbjørg Serina og adoptivsønnen Alfred Koløy, som var svigerfar til breviskrivaren, Kirsten Lilly Koløy Engjom. (Foto: Arkiv)

  • Lesarinnlegg

Andreas T. Koløy og buen i Eid kyrkje

Hvem snekret buen med innskriften i Eid kyrkje?

Medhjelperen, kirketjeneren Andreas Tørresen Koløy (Gamlekoløyen), var det som snekret buen i Eid Kyrkje.

Han laget den flotte innskriften: «Her er Guds hus. Her er himmelens port».

Adoptivsønnen hans, Alfred Koløy født 1909, var til stede da faren snekret buen. Min mann, Jan Koløy, var sønn av Alfred, min svigerfar. Han fortalte meg selv dette: «På den gamle buen sto årstallet 1824.

Far min fant fram den gamle bibelen til Torbjørn Henriksen Lande. Han valgte bibelverset, og de gamle bokstavene til innskriften. Far min fekk både velleta og kritikk for innskriften. Han malte også søylene på galleriet.

Presten Trapp skal ha sagt: «Går det virkelig an å rosemale i en kirke da?» Sjefen for restaureringen sa: «Det er ingen klattmaler som laget buen»

Ja, dette fortalte min svigerfar meg.

Ved en tilstelling (mulig bispevisitas) før 1999 i Eid Kyrkje var min mann Jan Koløy, politikeren, og jeg invitert.

Jeg snakket bl.a. med Sigurd Sandvik om innskriften,

Han sa: «Jeg vet ikke hvem som har laget innskriften på buen, fordi kirkebøkene var på lån. Bøkene er ikke kommet til rette.»

Kirketjeneren
Kirketjeneren: Andreas T. Koløy, kona Torbjørg Serina og adoptivsønnen Alfred Koløy, som var svigerfar til breviskrivaren, Kirsten Lilly Koløy Engjom. Foto: Arkiv

Men vi i Koløy-familien har visst det hele tiden, og straks gjorde jeg noe med dette. Jeg skrev i en lokalavis om hvem som hadde laget buen, men ønsket ikke den gangen å skrive at kirkebøkene var borte.

At bøkene var borte bekreftet en som tidligere arbeider i kirken. Hun bekreftet også en av tidligere kirkens medarbeider hadde bedt om å få bøkene tilbake som sa til vedkommende. Nå må vi få bøkene igjen! Låntakeren hadde svart noe slikt som: «Jeg har ikke bøkene. Jeg kan ikke finne dem.»

Ellers viktig å lese om tale på Internett:

Tale til en innvielse i Zoar bedehus

Johanne Sæbø (Hilmarsjohanne) mini Olina Johanna Sæbø (1897-1976):

«Når eg set i kyrkja, og ser opp på bogen, so kjem eg i hug Andreas Koløy, for det er jo han som har laga den.»

Koløy-familien vet som sagt hvem som har laget buen, naboene og de eldste, men at kirkebøkene med denne viktige innskriften er borte, er det få som kjenner til også av dem.

Kirsten Lilly Koløy Engjom

Sæbøvik

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut