annonse

«Nei til vindkraftutbygging i våre område»

Nei til vindkraft
Nei til vindkraft: Alle turlaga i Hordaland går til kamp mot meir utbygging av vindkraftanlegg i Hordaland. Biletet er frå Midtfjellet vindpark i Fitjar. (Foto: Henrik Mundal Andreassen)

  • Meiningar

Friluftsliv er Norges største og viktigste fritidsaktivitet. Naturen er veldig viktig for vår mulighet til rekreasjon, opplevelser, berikelse, mestring og stillhet. Men den norske naturen trues på flere hold, blant annet av urbanisering og industriutbygging. I løpet av de siste 100 årene er andelen villmarkspreget natur gått fra 50 % til under 12 %.

Nå må vi verne om det lille som er igjen av urørt natur.

Bergen og Hordaland Turlag, med alle sine 16 lokallag, sier et tydelig og klart «nei!» til utbygging av vindkraftanlegg i våre områder. Vindkraftturbiner til fjells er industrielle anlegg som medfører en rekke negative konsekvenser for natur og friluftsliv. Turbinene er enormt høye (opptil 250 meter) og synlige på mange mils avstand, de bråker og opptar store areal. For hver vindkraftturbin bygges 800 meter brede grusveier med dype skjæringer i terrenget. Naturinngrepene er irreversible. Foran hver turbin er det gruset oppstillingsplass på størrelse med en halv fotballbane. Dyre- og plantelivet blir også sterkt lidende ved en slik massiv utbygging.

Faren for iskast fra rotorbladene kan vinterstenge viktige friluftslivsområder. Turistene som kommer til Norge vil oppleve vår enestående vakre natur, ikke se vindturbiner.

Bergen og Hordaland Turlag er for fornybar energi og det er viktig at Norge bidrar i den store klimadugnaden, men å ødelegge resten av verdifull norsk natur i klimaets navn er ikke veien å gå. Konsekvensene ved vindkraftutbygging er for store i forhold til hva vi får igjen. Vi må heller se mot andre løsninger på klimakrisen. Energieffektivisering og – sparing er to viktige tiltak, i likhet med energiomstilling og energigjenvinning. Oppgrader for eksempel gamle kraftverk og overføringslinjer. Her er det mye energi å hente. Vi må stoppe pengegaloppen der fokus kun er på nye anlegg og at vår natur selges til utlandet med stor fortjeneste for få private aktører.

Vi gjør dette for våre kommende generasjoner.

Bergen og Hordaland Turlags lokallag:

Askøy, Austevoll, Bømlo, Fjell, Fusa, Kvam, Kvinnherad, Nordhordland, Odda/Ullensvang, Os, Osterøy, Samnanger, Stord-Fitjar, Sund, Ulvik og Vaksdal.

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut