annonse

Våkn opp, Stord!

: Dersom et konsept som 100 dagar skal dø hen i stillhet på grunn av 80.000 kroner i støtte som er forsvunnet, så vil jeg ikke klare å ta det seriøst neste gang noen starter en debatt om hvordan man kan gjøre Stord attraktivt, skriver innflytter Knut Marius Sundt. Bildet viser lokale Familieforetaket, ett av totalt 20 band som var med på det som kan bli det siste 100 dagar-arrangementet.
(Foto: INGUNN GJÆRDE)

Det er håpløst å tillate at 100 dagar skal dø, skriver Knut Marius Sundt.

  • Meiningar

Hvem er jeg? Jeg er en østlending på 30 år som flyttet til Stord for å bygge hus med min familie i 2014, etter først å ha bodd syv år i Bergen. Jeg hadde bodd i en by der det meste innen kulturtilbud og uteliv var tilgjengelig, for å flytte til et sted der jeg ikke visste om noen av disse tingene kunne tas for gitt. Gleden var derfor stor da fikk oppleve 100 dagar for første gang. Tenk at noe så bra kunne drives fra et lite sted som Stord! På to tettpakkede dager fikk jeg oppleve 20 konserter med mer eller mindre ukjente band, der nivået på både artistene og selve arrangementet overgikk alle forventninger. Min tvil rundt kulturtilbudet på Stord var gjort til skamme.
 
Jeg hadde i tillegg invitert to barndomsvenner til sitt første besøk på Stord denne helgen, og de delte også min entusiasme rundt arrangementet. Da jeg i år spurte om de ville ta flyturen for å bli med meg på 100 dagar igjen, så var de ikke vonde å be. Igjen hadde vi en strålende helg med mange musikalske høydepunkt.
 
I min tid på her på Stord har jeg gradvis måttet lære meg hva folk bryr seg om her på øya. Et tema som ofte diskuteres er hvordan man kan bruke penger på å blåse liv i sentrum og hvordan man kan gjøre seg attraktive for folk utenfra. Dette er vel og bra, men en ting kan jeg si her og nå:
  
Dersom et konsept som 100 dagar skal dø hen i stillhet på grunn av 80.000 kroner i støtte som er forsvunnet, så vil jeg ikke klare å ta det seriøst neste gang noen starter en debatt om hvordan man kan gjøre Stord attraktivt. Da vil jeg tenke: «Dere hadde sjansen. Det lå rett foran dere. Det var bare å legge pengene på bordet, men dere gjorde det ikke.»
 
Les også: Derfor ble årets 100 dagar det siste på Stord
 
100 dagar er et prosjekt som er bygget opp over ti år av Haakon Vatle og hans medhjelpere. De har bygget det stein for stein, og de har opparbeidet seg et rykte i bransjen. De fleste andre tiltak for å lokke folk til øya har et aspekt av risiko ved seg. Dette har nesten ingen risiko. Det er fiks ferdig, og det funker. Jeg snakket med et av bandene som var kommet langveisfra for å spille på årets festival. De kunne fortelle meg at kvaliteten på 100 dagar var langt bedre enn det man opplever på By:larm, som er et tilsvarende arrangement i Oslo. Jeg snakket også med en gruppe tidligere studenter ved HSH som kunne fortelle at 100 dagar var årets absolutte høydepunkt for mange av studentene. Det var en av de få gangene de følte at de ble inkluderte i lokalmiljøet, og på grunn av dette kom de nå tilbake til Stord hvert år for å få med seg konsertene. De syntes det var krise at 100 dagar skulle dø, og de sa at de personlig var villige til å samle panteflasker dersom det var det som måtte til for å holde hjulene i gang. Er ikke dette litt fint? Er det ikke disse tingene vi ønsker å høre?
 
Jeg tok kontakt med Haakon Vatle før jeg skrev dette for å forsikre meg om at det faktisk bare var pengene det sto på. Det kunne han bekrefte, og dersom pengene kommer på bordet innen en måned, så blir det 100 dagar også i 2018.
 
100 dagar er en berikelse for kulturlivet på denne øya, som også tiltrekker seg unge mennesker. Arrangementet er i tillegg med å støtte det lokale næringslivet direkte ved at 20 band og andre tilreisende trenger hotellrom og mat.
 
Jeg har gjort Stord til mitt hjem. Jeg trives her, og jeg har blitt kjent med mange flotte folk her, men i dag måtte jeg skrive fra levra. Dette er min henstilling til både kommunen og private aktører om å bli med å bidra til at 100 dagar får bestå. Om ikke én aktør har mulighet til å legge alle pengene på bordet, så får det bli et spleiselag. Dette er muligheten dere har til å bli de som reddet en kulturinstitusjon. Våkn opp!
 
Knut Marius Sundt

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut