annonse

Vassproblem i Sør-Afrika

Vannproblem
Vannproblem: «Jeg har tenkt på at for over 2.000 år siden kunne romerne og egypterne lage vannkanaler så de hadde vann til husbruk, og til jordbruket», skriver Skule Pettersen. (Foto: Henrik Mundal Andreassen / arkiv)

  • Meiningar

Ser i bladet onsdag 14/2 2018 at Fredrik H. Fladmark skriver en liten artikkel angående vannmangel i Sør-Afrika. Jo, det stemmer, men så vidt jeg vet er det Cape Province, og muligens deler av Orange Fristate som har vannmangel. Natal og Transvaal har hatt flom, så vidt jeg vet. Men det er ikke bare Sør-Afrika som har vannmangel. Det er jo en god idé å sende noen tankbåter lastet med vann, men det blir bare en nødhjelp, ikke permanent. Og det trengs mye vann, for bare Cape Town har en befolkning på 4–5 millioner i dag.

Jeg har tenkt på at for over 2.000 år siden kunne romerne og egypterne lage vannkanaler så de hadde vann til husbruk, og til jordbruket. Husker ikke årstallet, men det var under en krig mellom Norge og Sverige at festningen ved Halden var omringet av svenskene. Til slutt hadde ikke de norske soldatene vann. Da var det en bondegutt blant soldatene som gikk rundt med en «ønskekvist». Så kom han til ett punkt der han sa «grav her». De grov, og fant vann.

Etter annen verdenskrig, da jødefolket kom tilbake til Israel, så boret de etter vann i ørkenen, og de fant mer vann en de trengte. Så hvorfor kan man ikke gjøre dette også i Sør-Afrika, og andre afrikanske stater? Der er vann i jorden overalt på denne kloden, og med teknikken i dag skulle det ikke være noe stort problem å finne vannårer. Jeg vet av folk i Cape Town som har borehull og derfor har egen vannforsyning. Dette skulle vært gjort for minst 30–40 år siden, for man skulle vite at sånt som tørke kan forekomme i disse landene. Vi har vært på såkalt ørkensafari i Namibia, inn for Swakopmund, og der så vi gamle elveleier mer en tusen år gamle, og turlederen fortalte at der hadde vært masse vegetasjon og dyreliv. Og dette lenge før man hadde biler, fly og annet som «forurenset». På midten av 1990-tallet var vi også i et fruktdistrikt nær Port Elisabeth, en liten byen kalt Jubertina, og der var det fem fruktfarmere som demmet av en dal hvor de skulle ha ett vannmagasin. Det var i tilfelle lengre tørkeperiode, og de regnet med at de skulle ha nok vann for fem tørke år. De var fremsynte. Det verste som kan hende, er at om disse landene får nok vann, så blir der mindre flyktninger. Men for all del, send ikke penger. Jeg tror ikke at Cyrel Ramaposa vill bli noe bedre en Jakob Zuma.

Skule Pettersen,
Sagvåg

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut