annonse

Vær trygg på veien i sommer

EDRU
EDRU: Nordmenn flest har jo gode holdninger til holdninger til alkohol og bilkjøring. Dessverre er det ikke alltid de gode holdningene følges opp av like gode handlinger, skriver Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Illustrasjonsfoto (Foto: )

  • Lesarbrev

Når det er sommer ter vi nordmenn oss litt annerledes enn ellers. Vi er våkne lenger, vi smiler mer, og vi unner oss mer av det gode. Men om sommeren drikker også mange mer enn vanlig. Og det skaper farlige situasjoner på veien.

Det er flere ulykker på sommeren og sensommeren enn øvrige måneder. Det er altså en grunn til at du ser politiet utstasjonert langs veien oftere i sommermånedene enn ellers. Men man skulle ikke tro at det var nødvendig. Nordmenn flest har jo gode holdninger til holdninger til alkohol og bilkjøring. I en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra oss i AV-OG-TIL oppga nærmere 97 prosent av oss at de mente alkohol ikke hører hjemme på veien. Det er bra! Dessverre er det ikke alltid de gode holdningene følges opp av like gode handlinger.

Hver eneste dag gjennomføres 14 000 kjøreturer med promille på norske veier. Og noen av turene får katastrofale konsekvenser. Hver femte dødsulykke skyldes helt eller delvis at bilfører var påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Det viser en gjennomgang gjort av Statens Vegvesen.

Kjøring under alkoholpåvirkning utgjør en enorm risiko. En påvirket sjåfør har både dårligere dømmekraft, tregere reaksjonsevne og responderer feil ved farlige situasjoner. I tillegg tar hun sjanser hun ikke ellers ville ha tatt. Sjanser som for ofte viser seg å bli skjebnesvangre.

Statistikken er klar - kjøring med promille er noe av det farligste vi gjør i trafikken. Det gjelder ikke bare for den som kjører med promille, men også for dem som sitter på, og for alle oss andre som beveger oss i trafikken.

Så selv om det er lett at det går en smule varmt når sola steker på, ber vi dere holde hodet kaldt bak rattet. Dere vet jo at alkohol og bilkjøring er en dårlig idé. Så vi minner om det nok en gang: Vær alkoholfri når du skal kjøre - vær bilfri når du skal drikke.

God sommer!

Randi Hagen Eriksrud generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL


Les også: Mange stryk på førarprøven 

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt navn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på sunnhordland.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut