STÅ SAMMEN: «Noen sitter på gata med ei ukulele i hånda og har kanskje akkurat tjent nok penger til å kjøpe seg 17. mai-pølsa si», skriv Aksel i talen sin. Foto: Privat

Aksel (13) sin 17. mai-tale

Det er kanskje vanlig å starta en 17. mai tale med «Vi står samla her i dag». Men ikke i år. I år er det annerledes for alle. I år vil jeg heller si vi sitte her i sofaen i dag. På grunn av det er det du mest sannsynlig gjør. Men det går jo an å stressa for det om.

Det går jo an å tro at alle har det godt på 17. mai. Noen spiser god mat hjemme og koser seg med familie og venner. Noen sitter på gata med ei ukulele i hånda og har kanskje akkurat tjent nok penger til å kjøpe seg 17. mai-pølsa si.

Jeg kan jo stå her å si masse greier om hvorfor vi feirer 17. mai og om grunnloven. Det er viktig det og, misforstå meg rett. Men det er over 200 år siden.

I dagens samfunn finnes det viktigere ting. For eksempel di som sitter på gata, eller de som sitter på T-banen og ikkje har det så godt pga. de har nettopp fått en kommentar på hud farge, legning eller utseende.

Les også
Skulane køyrde på med tidleg 17. mai-markering

For dem som sitter på gata går det jo an å støtte en organisasjon for eksempel. Men jeg tror også det er minst like viktig at me drar de inn i samfunnet. Du kan jo gi penger men det er minst like mye verdt vist du går å gir dem en klapp på skulderen, hjelper dem opp fra bakken, og holder enn samtale med dem.

Dette funker også på rasisme og homofobi. Et klapp på skulderen eller å si stopp. Det å støtte andre er så uendelig viktig i dagens samfunn. Og det finnes veldig mange måter å støtte på. Det er et viktig ordtak i dagens samfunn som sier at du er en helt annen person bak skjermen, her hjelper også dette.

Så du tenker kanskje at du er bare et lite menneske, du kan ikkje gjøre noe. Men du er i dagens samfunn du også, uansett hvem du er. Uansett hvor du er eller sitter, uansett hvor mye du tjener eller hvor bra økonomi du har.

Du er uansett dette samfunnet, og da er det ikkje så mye som skal til, det trenger ikkje være en gatemusikant heller, det kan være hvem som helst. Støtt hverandre uansett hvem du er.

Aksel Dreyer Ur (13)