Lesarinnlegg: Av Fredrik Fladmark. Arkivfoto: Ingvild Eide

Det underligste underet å undres over

Tror du på undere? Nei, du gjør jo ikke det! Vi er jo opplyste mennesker, fjernt fra allslags overtro. Men forresten – der er altså én ting som plager meg. Den står for meg som et under. Men jeg tør vedde en femtiøring på at den aldri har plaget deg! Karbonvalenser, altså.

Ta en liten kikk på hånden din. Et flott, praktisk redskap. Som består av en mengde forskjellige atomer. Hvor kommer de fra? Vel, store deler av atomene i kroppen din, startet en gang for 5-6 milliarder år siden, i en stjerne eller under en supernova-eksplosjon ute i verdensrommet. Så sånn sett kan du trygt skaffe deg en t-skjorte med Zarah Leanders ord på brystet: «Vill ni se en stjärna, se på mig!».

Men det som opptar meg i dag, er karbon. Alle har hørt om den grusomme gassen som kalles se-o-to. Et stoff som holder på å få verden til å gå under, hører vi.

Vel, vi skal nok ikke ha for MYE av akkurat den til å puste i. Men nå er jo «o-to» oksygen som vi alle MÅ HA for å puste. CO2 som vi puster ut, får vi tilbake som oksygen gjennom plantene. Og C-en, da? Den står for et forunderlig grunnstoff som heter karbon. Karbon har fire av noe vi kjemikere kaller valenser. Vi kan sammenlikne valensene med kroker som atomene bruker til å hefte seg fast til hverandre på. Men det spesielle med karbon er, at det med sine fire kroker kan hefte seg sammen med andre karbonatomer til allslags lange kjeder og ringer.

Ta nå en titt ut av vinduet. Jeg vil tro du ser trær, blomster, en katt, en dame med hund. Alt liv på jorden – kråker og måker, humler og hester, mygg, elefanter – og du og jeg – alt, ALT liv på jorden kan takke karbonets fire valenser for at vi eksisterer. Uten disse ville jorden vært død som en gråstein.

Og ute i verdensrommet? Der svever millioner av kloder med de underligste former for liv. Stol på meg. De er litt for langt borte til at vi kan se dem. Ennå.

Men grunnstoffene er de samme overalt. Karbonet også.

Og er karbonet et under? Se deg omkring. På alt det levende. På de røde rosene. Hvilken dyp visdom må det ikke være, som ligger til grunn for karbonets fire valenser! Oppstått ved en tilfeldighet? Tro det den som kan!

Fredrik H. Fladmark