Det er virkelig en styrke å vise følelser og ikke minst å snakke om dem. Dette gjelder ikke bare kvinner og jenter. For det er dessverre sånn at mange menn og gutter hører altfor mye av andre og leser på nettet, og sosiale medier at de skal være tøffe, eller det mest brukte uttrykket «være en mann/ta det som en mann». Fra gammelt av så har dette uttrykket betydd å være tøff, ta ansvar og ikke vise følelser, siden det før ble sett på som en «svakhet», noe det absolutt ikke er.

Det er altfor lite fokus på menn og gutter sin psykiske helse. Menn og gutter blir mye nedprioritert i samfunnet i dag, når det gjelder psykisk helse. Det er altfor lite snakk om det, og mindre akseptabelt med støttegrupper, hjelpemidler, og generell hjelp å få for menn og gutter. Og dette er noe vi må endre på nå, ikke i morgen.

I 2022 var det 436 menn og gutter som tok sitt eget liv i Norge, det er 2/3 av det totale tallet på 610 som endte sitt liv (både menn og kvinner). Det er helt absurde tall, og det viser godt at vi må styrke menn sin psykiske helse, når 2/3 av de som begikk selvmord i 2022 er menn og gutter. Dette er tall fra FHI sin statistikkbank.

Nå er det virkelig på tide at samfunnet normaliserer at menn og gutter også kan vise følelser. Vi må snakke mer i lag, nevne oftere og snakke høyere om at det er lov for alle kjønn å ha det kjipt, og snakke om det. Dette er noe samfunnet må vise mer og bedre. Og alle menn og gutter der ute, bruk stemmen deres, for jeg skal love dere at alle som bryr seg lytter og hjelper uten å nøle. Ikke minst, husk dere er ikke alene, uansett hva det gjelder. Det er alltid hjelp der ute, hvis en vil. Og vi andre må vise mer at det er lov å vise følelser uansett kjønn.

Treng du nokon å snakka med?

  • Hjelpetelefonen 116 123 er Mental Helses gratis døgnopne telefonteneste for alle som treng nokon å snakka med.

  • Kirkens SOS er alltid tilgjengeleg for ein samtale på telefon 22 40 00 40. Dei har også chat og meldingsteneste. Tenesta er anonym og gratis.