ARGUMENT: Er ikke argumentene snart mange nok nå? spør Fred Ola Bjørnstad i lesarbrevet. Foto: Arkiv

Javel!

Han får kanskje rett, representanten høyt oppe næringslivet her i Sunnhordland. Jeg spurte ham direkte mens det sto kolleger av ham og hørte på: Vil et realisert Hordfast-prosjektet, med fire felt og 110 km i timen fungere sentraliserende på Stord-samfunnet? Han tok ikke betenkningstid en gang, men sa: Da ryker sjukehuset og høgskulen. Og så la han til: og flyplassen burde vært nedlagt for lenge siden.

Sist uke kom utredningen fra Distrikstsnæringsutvalget, en utredning bestilt av regjeringen. Utvalget, ledet av den tidligere hydrodirektøren Svein Richard Brandtzæg, kommer bl.a. med følgende uttale: «Spredt bosetting har en kulturell og sosial egenverdi for landet og er også viktig for å utnytte den næringsmessige kompetansen i distriktene» (KK 30/10). Utvalget påpeker også at reformene som regjeringen har gjennomført i utdanningspolitikken fører til sentralisering og nedleggelse av utdanningstilbud i distriktene og at utdanniingsinstitusjoner og fagskoler over hele landet er svært viktig, i og med at 70 prosent av studentene får jobb i samme region som de har studert. For dem som har vokst opp i regionen er tallet 80 prosent.

Til dette siste er å si at skyggen av sentraliseringsspøkelset allerede ligger over søndre deler av Høgskolen på Vestlandet. Jeg vil tro at det ikke er vanskelig for tenkende mennesker i Sunnhordland å se sammenhengene her.

Og i dag, lørdag, kom NRK-oppslaget om klimabombene som åpningen av myrene i E 39-traseene eventuelt innebærer.

Er ikke argumentene snart mange nok nå?

Fred Ola Bjørnstad