RYDDEAKSJON: Naturvernforbundet utfordrer kommunane til å laga tiltaksplan mot plast. Her er Bergen og Hordaland Turlag i ein ryddeaksjon i Austevoll kommune. Foto: André Marton Pedersen/Bergen og Hordaland Turlag

Kommunen har også et ansvar for dette

Plast på avveie er i ferd med å bli et av verdens største miljøproblemer. Fugler, fisk og dyr lider, det som en gang var fine strender er nå et berg av søppel, og mikroplasten finner veien inn i maten vår gjennom forurensing i havet.

Vi ser et stort folkelig engasjement, og mange bruker fritiden sin til å rydde kysten vår for plast og søppel. Vi i Naturvernforbundet heier på dette arbeidet, og skal fortsette å bidra til å legge til rette for at flere som ønsker det kan delta i dugnadsarbeidet.

Samtidig trenger vi strukturelle endringer. Staten kan gjøre mye, men vi trenger også at hver enkelt kommune tar grep, bidrar til å redusere plastbruken, og hindrer at plast havner i naturen.

Vi vil derfor utfordre kommunene i Sunnhordland til å ta tak i denne utfordringen. Kommunen bør ha en egen tiltaksplan mot plast, der en synliggjør både hvordan en kan redusere plastbruken i egen organisasjon, men også hvordan en kan bidra til mindre forsøpling generelt.

Nå trenger vi modige politikere som tar ansvar for fremtiden vår. Vi håper kommunestyrepolitikerne i Sunnhordland stiller seg følgende spørsmål: 1. Har vi hatt plast på dagsorden i kommunestyret? 2. Har vi som kommune gjort nok for å redusere plastbruken og hindre forsøpling? 3. Vet vi med sikkerhet at barna ikke utsettes for leker og fallunderlag laget av giftig plast i barnehagen?

Og om svaret på et eller flere av spørsmålene er nei, vil vi utfordre ordfører og kommunestyret til å ta grep. Vi bidrar gjerne med konstruktive innspill til arbeidet som ikke trenger å koste så mye, men som vil ha enormt mye å si for naturen og miljøet vårt.

Synnøve Kvamme

Nestleder Norges Naturvernforbund og fylkessekretær i Naturvernforbundet Hordaland