Lesarinnlegg av Akhtar Chaudhry, nestleiar for Vestland SV.

La oss hedre fredsprisvinnerne med et fakkeltog på Stord

Ytringsfrihet og fri presse er grunnpilarer i ethvert demokrati. Nasjoner og demokratier går til grunne dersom pressen blir kvalt og journalister blir straffet og forfulgt for sitt arbeid. Det skjer dessverre hver eneste dag i mange land. Faktisk har journalistenes arbeid blitt vanskeligere i løpet av det siste tiåret. Selvsentrert ledere med lite respekt for demokrati og ytringsfrihet, slik som Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan og Rodrigo Duterte, har innskrenket journalistene arbeidsvilkår. Da var det en glede å høre at to journalister ble tildelt Nobels fredspris for 2021, filippinske Maria Resa og russiske Dmitrij Mutratov. Gratulerer!

Fredspris er alltid noe å feire. Verdiene Nobels fredspris hegner om, og fremmer, skal feires der hvor det er mulig. I 2018 bodde jeg på Stord, og tok initiativ til å feire Fredsprisvinnerne med et fakkeltog på Stord. Det ble et flott fakkeltog, det eneste utenfor Oslo. Mange Stordabuer deltok og hedret fredsprisvinnerne. Kulturinnslag ble fremført og lokale foreninger og politiske partier deltok. Norsk Folkehjelp var med på arrangementet. I 2019 ble toget avlyst på grunn av storm, og i 2020 ble Fredsprisen markert digitalt på grunn av korona.

Jeg bor ikke lenger på Stord, men jeg er sikker på at mange på øya vil videreføre en tradisjon som Stord kan være stolt av. Jeg vil gratulere fredsprisvinnerne, og sende en oppfordring til stordabuane til å videreføre tradisjonen med et fakkeltog for å hedre fredsprisvinnerne den 10. desember, samme dag som prisen blir utdelt og samtidig med fakkeltoget i Oslo.

Akhtar Chaudhry, initiativtaker til fakkeltoget i 2018