MØRKT: Fredrik Fladmark er uroleg for mørke vegar når det no går mot haust og vinter. ILLUSTRASJONSFOTO: OLAV RØLI

«Om ansvar og andre rare svar»

Jeg hadde en opplevelse her forleden. Jeg var ute og kjørte i kveldsmørket på en vei oppe i Hovåsen – uten gatelys. Plutselig kommer det fra høyre en ungdom i 10-12-årsalderen på elsparkesykkel, uten lys, i mørke klær, og krysser veien foran bilen min på 2–3 meters hold. Noen foreldre kan være glade for at jeg kjører rolig.

Det er viktig med lys i gatene. Du har kanskje lagt merke til at i en av hovedgatene på Stord, – Tysevegen, som fører fra nord, og en liten kilometer rett fram til sjukehuset, – er hver eneste gatelampe svart. Og du tenker at en dag kommer en som har ansvar for dette, og sørger for at det blir ordnet. Men sånn virker ikke systemet.

For 2-3 år siden forsvant plutselig alt gatelys i Vinkelen, der jeg bor. Jeg syntes det var plagsomt, men tenkte at noen har ansvar for dette, så det blir nok snart fikset. Slik gikk det jo ikke. Og etter en tid fant jeg ut at jeg måtte selv gjøre noe med det.

Jeg tok kontakt med kommunen, og sa at vi manglet gatelys i Vinkelen. Men kommunen bare trakk på skuldrene og hadde ikke noe med det. Men de kunne fortelle meg, at i Haugesund var der et firma, som var dét jeg måtte kontakte.

Jeg så gjorde. Fortalte at på Stord manglet gatelys i Vinkelen. De kjente ingenting til Vinkelen på Stord. Men hvis jeg ville ha noe reparert, måtte de få oppgitt stolpenummeret på hver stolpe.

Jeg utstyrte meg med blokk og blyant og fikk notert en rad med numre. Jeg fikk brakt dem til Haugesund, – og under over alle undere; etter en liten ukes tid skinte gatelampene som solen klare.

I øyeblikket bor det i Stord noe slik som 18.888 mennesker – men av dem ikke ett som har ansvar for at våre gatelamper lyser. Var det ikke en idé, at kommunen ga én av sine ansatte ansvar for at der er lys i gatelampene? Og noen i kommunen må jo ha sett at der ikke er gatelys i Tysevegen?

Fredrik H. Fladmark