KUNST: «Hvilke materialer kunstneren bruker i sine verker, er likegyldig», skriver Fredrik H. Fladmark. Foto: Vidar Hope

Om «Den høgreiste» og kunst

(Et lynkurs). Det er med interesse jeg har registrert at mitt lille innlegg om skulpturen har ført til en fornyet diskusjon om verket. Jeg har ikke fått med meg alle innleggene. Men jeg har iallfall registrert at noen av debattantene ikke aner hva de snakker om. Derfor dette lille lynkurs.

Og hva vet så jeg om disse tingene? Vel, jeg har selv malt bilder gjennom femti år. Jeg har gjennom flere tiår deltatt i kurs sammen med kvalifiserte kunstnere. Jeg har gransket flere kunstbøker enn det store flertall av Sunnhordlands lesere har gjort, og jeg har beundret verkene i noen av verdens store kunstgallerier. Så jeg føler meg rimelig kvalifisert.

Hva er kunst? Jeg har bare funnet én gyldig definisjon, og det er denne: «Kunst er det som fremstilleren sier er kunst».

Les også
Den høgreiste

Men betyr dette at alt som en kunstner lager er like bra? Selvfølgelig ikke! Men hvilke materialer kunstneren bruker i sine verker, er likegyldig. Så jernskrammel-debattantene aner virkelig ikke hva de snakker om.

Et kunstverk skal gi betrakteren en opplevelse. Ikke nødvendigvis en hyggelig opplevelse – men en opplevelse. Munch sitt «Skrik» har gitt gjenlyd over hele verden. Men det er jo bare litt tubemaling på et lerret!

«Den høgreiste» er av kunstneren definert som et kunstverk. Derfor er den det! Og opplevelse? Spør de små! Jeg er så naiv, at jeg regner dem også som mennesker – og innvånere av kommunen! Og ikke kom og fortell meg at de ikke ser fargene og gleder seg over dem! Jeg VET at små barn elsker sterke, friske farger.

Fredrik H. Fladmark