«Jeg håper noen fra partiet Rødt fikk sett programmet», skriv Fredrik H. Fladmark.
«Jeg håper noen fra partiet Rødt fikk sett programmet», skriv Fredrik H. Fladmark. Foto: Ingvild Eide/Arkiv

Raud trøst

Det var en stor trøst å høre at partiet Rødt ikke vil kaste ordet «kommunisme» ut av partiprogrammet – siden det nå engang er kommunister de er. De har som mål å føre oss inn i det «klasseløse samfunnet». Og jeg kunne ikke være mer enig med dem: i dette samfunnet som vi er en del av, vrimler det jo av klasser – fra Olav Thon og ned til polske bilvaskere. Og demokrater er Rødt også; det har vi Moxnes sitt ord på.

Nå falt det seg slik, at på bitte lille syttendemaiaften hadde NRK 2 et interessant program om et klasseløst samfunn. Vel – helt i mål var de jo ikke. Men de var kommet godt i vei. Hadde kommet ned i to klasser. Jeg kan kanskje kalle dem fengslinger og fengslere. Fengslerne er de som skal få fengslingene kastet i fengsel hvis disse sier noe som ikke passer overfengslerne. Målet er jo at alle skal bli fengslere.

Landet var demokratisk: Det het jo Deutsche Demokratische Republik. DDR. Legg merke til at ALLE diktaturer er demokratiske: Det gjelder alt fra DDR til Venezuela. Og ganske sikkert Nord-Korea.

Jeg håper noen fra partiet Rødt fikk sett programmet. Der var mange gode tips om hvordan man sørger for at alle borgere av staten er enige – og at ikke noen prøver å forlate dette gode samfunnet. Om noen prøver, kan man alltid få skutt dem.

Skulle Rødt en gang få styringsmakt, så sørg for god datakapasitet. I DDR var der hele 6 fengslinger for hver fengsler. Og hver fengsler måtte notere alt fengslingene gjorde – hvem de kjente og snakket med, og ned til hvor fengslingene hadde bord, stoler og senger i leiligheten sin. Det siste oppdaget forresten fengslingene først da muren var borte og de fikk se alle dokumentene. Og det blir mye data av sånt.

Fredrik H. Fladmark,

Stord