Samfunnsengasjerte Fredrik H. Fladmark. Foto: Ingvild Eide

Skal vi prøve nytt perspektiv

Det lille perspektivet jeg viser til her, kunne gi menneskeheten en smule øvelse i beskjedenhet. Og kunne jeg få de høye herrer Xi Jinping og Donald Trump til å lese det lille innlegget mitt, ville verden kanskje bli et bedre sted. Men det er ikke sikkert at de leser Bladet Sunnhordland? Det burde alle gjøre.

Vi bor i et univers. Så langt mennesker vet, er dette det eneste universet. Men vi vet ikke en gang det – sikkert.

Om dette universet, vet vi, at det oppsto for 13,8 milliarder år siden. Men HVA som skjedde da, vet ingen. Troende har en forestilling om en kraft eller makt de kaller Gud, og som startet det hele. Ikke troende tror, (så vidt jeg har forstått), at det oppsto plutselig, av seg selv, av ingenting. (Tiden oppsto da). Og når og hvordan naturlovene oppsto, vet ingen.

Men iallfall startet det da, og er nå her, og har siden den gang utvidet seg i alle retninger. Så det etter hvert er blitt ganske stort.

Som kjent går lys veldig fort. Omkring 300.000 km i sekundet. Det bruker ca. 1,3 sekunder fra månen og ned. Astronomer bruker andre størrelser enn alle vi andre. «Lysår» er en grei størrelse for en astronom. Ett lysår er: 9.460.730.472.580,8 kilometer langt.

Se nå for deg en terning, hvor HVER sidekant er TUSENMILLIONER lysår lange. Det blir en svær terning!

En kar som er astronom, og enda litt flinkere enn meg til å regne, har regnet ut,- at i universet vårt i dag, er det plass til HUNDRE TUSEN slike terninger. Og da forstår vi alle, at selv Xi Jinping til syvende og sist blir ganske liten.

P.S. (Jeg er ikke helt sikker på Donald Trump).

Fredrik H. Fladmark