VÆR BEVISST: «En hyggelig grillmiddag eller et hageselskap med «god stemning» for oss voksne, kan kjennes annerledes for de små», skriv Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til. Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Tenk over kor mykje du drikk føre barna i sommar»

For mange voksne er sommerøl og hvitvin en del av sommerens feriehygge. Men hvor går egentlig grensen når man er sammen med barn?

Når det er ferie unner vi oss gjerne litt ekstra, både av god mat og drikke. Tendensen er ekstra tydelig når været er godt. Trenden på ølsalg og iskremssalg er ofte helt identisk; begge skyter i været når sommervarmen kommer. Det gjør at mange av oss drikker mer alkohol om sommeren enn ellers i året.

Mange barn synes det er helt greit at foreldrene koser seg med litt vin eller øl til grillmaten. Samtidig er det lett å undervurdere hvor raskt barna kan merke en forskjell hos oss voksne som de synes er ubehagelig. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor grensa går.

Alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier. Det er det som gir dem trygghet. Når vi drikker alkohol, forandrer vi måten vi er på. Det skal lite til for at et barn oppdager forskjellen og reagerer på det.

En hyggelig grillmiddag eller et hageselskap med «god stemning» for oss voksne, kan kjennes annerledes for de små. De effektene av alkohol som vi voksne gjerne ser på som positive – for eksempel at vi ler og snakker litt høyere enn vanlig, kan nemlig oppleves utrygt for barna.

Man er selv gjerne den siste som merker at man har drukket. Derfor er det lurt å stoppe i god tid før man selv kjenner virkningen av alkoholen.

Artikkelen held fram under annonsen.

Av-og-til måler jevnlig folks holdninger til alkoholbruk. Tallene viser at 53 prosent drikker sjelden eller aldri når de er sammen med barn om sommeren, og de aller fleste som drikker alkohol holder seg til maks to glass. Det er gode nyheter for barna. Samtidig vet vi dessverre at det ikke er slik for alle. 90 000 barn lever med en mamma eller pappa som drikker for mye. I tillegg kommer alle de barna som ikke har en forelder med et uttalt alkoholproblem, men som likevel opplever at foreldrene drikker for mye av og til.

Sommerferien er årets høydepunkt for både store og små. Minnene fra disse ukene er noe barna vil ha med seg for resten av livet. Ta med deg rådene under, så blir sommerferien enda hyggeligere for alle sammen. God sommer!

Gode råd om barn og alkohol:

  • Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn.
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror.
  • Ha flest dager uten alkohol, selv om du har fri.
  • Bli enig med andre voksne dere er sammen med om hva som er greit og ikke med barn til stede.
  • Unngå å drikke på en måte som går ut over morgendagens planer med barna.
  • Vær spesielt bevisst om dere skal reise bort – barn kan ha et ekstra behov for trygge voksne i et fremmed miljø

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til