Fra venstre Bjørn Solberg, som kom hele veien fra Rosendal, Frode Rekve, Steinar Dahl og Johannes Vetås.
Fra venstre Bjørn Solberg, som kom hele veien fra Rosendal, Frode Rekve, Steinar Dahl og Johannes Vetås. Foto: Privat

Vidunderlig 1. mai på Litlabø

I fjor hadde jeg gleden av å få holde tale i Gruva på Litlabø på selveste 1. mai.

Det ble en stor og gledelig begivenhet i mitt liv. Tusen takk til alle dere som kom for å høre om min bestefar, Andreas Rekve, som var en av pionerene for 1. mai- feiringen og i arbeiderbevegelsen på Stord.

Fjorårets 1. mai opprant med litt sur vind og duskregn, og jeg trodde knapt det ville komme folk i det hele tatt. Arrangementet begynte også lovlig tidlig på en fridag. Med bange anelser spaserte vi ned til gruveplanet. Der var det ingen.

Etter ei stund kom det noen arrangører fra Sunnhordland LO, og det var det. Et par mennesker under en paraply som ordnet til en høyttaler og mikrofon. Trivelige folk, men ikke det publikum jeg hadde håpet på.

Klokka snek seg mot 9, og endelig – der kom det en bil! Og så en til, og enda en. Bakfra kom en fargerik gjeng i gruveklær og rallarhatter anført av lederen for Vennelaget i Gruo, Ivar Helleland. Folk tøt fram fra alle kanter, og snart var vi en stor forsamling klare til å feire 1. mai på gruveplanet. Åh så herlig ... Nå var det bare å klemme i vei.

Frode Rekve holder tale 1. mai i fjor på Gruveplanet.
Frode Rekve holder tale 1. mai i fjor på Gruveplanet. Foto: Privat
Andreas og Frode Rekve.
Andreas og Frode Rekve. Foto: Privat
Fra Dampsentralen i Litlabø Kisgruber der Andreas jobbet så å si hele yrkeslivet.
Fra Dampsentralen i Litlabø Kisgruber der Andreas jobbet så å si hele yrkeslivet. Foto: Privat

Jeg fikk etter hvert dreis på både mikrofon og tale, og det gikk sånn tålelig bra. Folk lo der de skulle og klappet både til slutt og underveis. Det var virkelig med en god følelse jeg forlot talerstolen og kjente at jeg hadde fått hyllet min bestefar og alle arbeiderbevegelsens pionerer i gruvesamfunnet på Litlabø på en god måte.

Etter talen flokket folk jeg aldri hadde sett før seg rundt meg, og ville fortelle om hva slags forhold de hadde hatt til Rekvefolket på Litlabø. Det var mange varme og gode historier. Vi lo så vi skrek av de mange saftige gruvehistoriene. For en stemning!

Etterpå ble jeg geleidet opp i det gamle heishuset. Der var det stelt i stand med kaffe og kaker og en aldeles fantastisk utstilling av fotografier fra gruvetida. Gjenstander, verktøy, faner og gamle protokoller. For en innsamlingsjobb dugnadsgjengen i Vennelaget har gjort! Her traff vi nye folk, til og med noen jeg hadde lekt med som guttunge på ferie hjemme hos bestemor og bestefar på 50-og 60-tallet.

Og endelig fikk jeg gjøre noe vi aldri fikk lov til som barn. Vi fikk være med toget inn i gruva! Jeg var like begeistret som barna som satt på foreldrene fang under ferden et stykke innover gruvegangene i stupende mørke. Der inne tok vennlige veivisere seg av oss og fortalte om det slitsomme og farefulle gruvearbeidet. De hadde heldigvis svært få ulykker.

Slutten av dagen ble kronet med en tur helt opp i heistårnet. Alt det jeg hadde hatt lyst til som barn, ble innfridd 60 år etter. Strålende!

Artikkelen held fram under annonsen.

Så takk til LO, Arbeiderpartiet, SV, Litlabøsamfunnet, Venneforening og Sogelag for at jeg fikk oppleve denne 1. mai- dagen på Litlabø. Takk for at dere kom i hopetall for å høre om bestefar Andreas Rekve. En ekte revolusjonær som kjempet hele sitt liv for at arbeidsfolk skulle få bedre kår og leve i et velferdssamfunn. Det er takket være sånne som ham sin innsats at vi har det gode samfunn vi har i dag. Et samfunn vi er så glade i og stolte av.

I dag er det sterke krefter som vil privatisere og bygge ned den offentlige velferden. Det er gjerne folk som setter personlig rikdom og gevinst foran fellesskapet. Et velferdssamfunn bygget på fellesskap og likhet gir ikke seg selv. Slå derfor ring om 1. mai. Og feire dagen med stolthet i Gruva nok en gang.

Gratulerer med dagen!

Frode Rekve